Aplicația Immuni, introdusă în Italia: utilizează tehnologii Google și Apple pentru a depista bolnavii de Covid-19
În patru regiuni din Italia, pe parcursul zilei de luni, a fost lansată aplicația Immuni. Aceasta va permite autorităților să urmărească mai ușor contactele potențial bolnave în cazul izbucnirii unui al doilea val de coronavirus.
Se lucrează de mult timp la aplicația Immuni și tocmai și-a făcut debutul luni pe smartphone-urile câtorva milioane de italieni. Deși unii politicieni din Italia au afirmat că sunt deja „sub observația” aplicației, descărcată manual pe terminalele lor Android, soneria a sunat după prânz în cele patru regiuni care se pretează să o experimenteze în faza inițială: Liguria, Marche, Abruzzo și Puglia, scrie La Stampa, citată de Rador.
Guvernatorul Regiunii Puglia, Michele Emiliano, a explicat că „acum trebuie să înțelegem cum să punem imediat în carantină eventualele persoane infectate și contactele lor apropiate. Aplicația „Immuni” servește în acest scop. Dacă cineva sosește în Puglia, am putea să-i cerem amabilitatea, nu obligația, de a-și raporta propria prezență și să își amintească cu cine a intrat în contact”.
În mod previzibil, există numeroase controverse referitoare la caracterul invaziv al aplicației, pe partea confidențialității datelor. Cum s-a întâmplat în România cu luarea temperaturii în magazine și alte spații închise, italienii își fac griji în legătură cu modul în care le vor fi folosite informațiile. În realitate, ca de fiecare dată, lucrurile nu sunt atât de macabre.
Noua aplicație Immnuni folosește un API de urmărie a contactelor dezvoltat de Apple și Google. Prin intermediul conectivității Bluetooth, aplicația de pe telefonul a două persoane care se întâlnesc va face schimb de niște coduri, ca să țină o evidență asupra faptului că v-ați aflat în apropiere unul de altul. Dacă cineva ajunge să fie testat pozitiv pentru infecția cu Covid-19, statutul său de bolnav va fi introdus în Immuni, iar toți cei cu care a intra în contact vor fi notificați să intre în izolare și, dacă este posibil, să se verifice de o potențială infecție.
În pofida îngrijorărilor din piață, autoritățile italiene au încercat să asigure populația că aplicația nu colectează date personale ale utilizatorilor. Nu înregistrează nici măcar pe unde te-ai plimbat prin localizare sau numele persoanelor pe care le-ai întâlnit. Informațiile stocate pe terminale și pe server sunt criptate integral.